Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PREZENTARE
SISTEME INTEGRATE
ARHITECTURA SISTEMULUI
DESCRIERE
SISTEM
PROGRAMARE SISTEM
ALIMENTAREA SISTEMULUI
MOD DE FUNCTIONARE
MEMORIA DE EVENIMENTE SI BAZA DE DATE
MONITORIZAREA
LA DISTANTA

      Datele primite de la o serie de module, printr-o magistrala de sistem, sunt analizate de unitatea centrala, ceea ce permite o structura mai simpla a cablajului, izolarea si identificarea rapida a unui eventual defect si o mare flexibilitate pentru dezvoltarea ulterioara a sistemului.

      Incadrarea sistemului in clasa C de securitate si caracteristicile specifice echipamentelor permit implementarea unor programe de tip bancar, in conformitate cu normele IGP privind securitatea bancara si cu normele impuse de BN.

       Desi exista o singura centrala, functionarea sistemului complex de securitate este suma unor subsisteme:

Subsistem Antiefractie

1. SUBSISTEMUL ANTIEFRACTIE


    • Functionarea pe partitiiarii separate

   Permite delimitarea unor arii in structura spatiului, cu functionare separata, cu coduri de acces comune sau destinate numai unei partitii.

    Echipamentul permite partitionarea pe fluxuri - dupa identificarea codului introdus de la tastatura de o anumita persoana, acesteia i se permite accesul pe un traseu bine stabilit, traseu ce poate traversa si arii armate, pana ce persoana ajunge in aria selectata, pentru care poseda un cod valid.

Unitate de avertizare externa

    O alta facilitate ce poate fi programata este aceea de rond de noapte, pentru personalul de paza. Odata programat traseul pentru rond, dupa introducerea codului de la tastatura de catre personalul de paza, centrala dezarmeaza zonele programate in traseu, zone care pot apartine unor partitii separate, fara a dezarma in intregime partitiile respective. In plus, se poate conditiona efectuarea rondului de anumite ore programate, de un anumit interval de timp in care trebuie efectuat, precum si de validari de parcurgere a traseului (butoane, senzori), neindeplinirea unei conditii putand duce la declansarea alarmei.


    • Functionarea dupa un program prestabilit

    Avand in vedere specificul si importanta unei unitati complexe, se poate programa in centrala orarul de functionare a unitatii - de exemplu, zilnic, de la ora 7.30 la 16.00, cu exceptia zilelor de sambata si duminica. In cadrul acestui interval de timp, sistemul functioneaza normal, fara restrictii. In afara acestui interval, centrala poate fi programata sa nu mai recunoasca nici un cod de acces, sa nu mai permita nici o operatiune (cum ar fi, de exemplu, cele financiare) sau sa accepte - pentru cazuri speciale - un cod de urgenta sau o combinatie de doua sau trei coduri, cu obligativitatea introducerii lor intr-o anumita ordine. Aceasta facilitate se poate programa pe intreg sistemul sau numai pe anumite partitii solicitate de beneficiar. Memoria centralei permite programarea anticipata pentru cel putin un an de zile.

    • Functionare cu program de autoarmare

     Se refera la posibilitatea programarii unor ore la care intreg sistemul sau anumite partitii sa se armeze automat. Acest lucru poate evita situatiile in care se „uita" sa se armeze sistemul sau anumite partitii. Inainte de a intra in procedura de autoarmare cu un anumit timp, centrala va averiza optic, sonor, cu mesaje vocale sau cu mesaje pe tastatura declansarea procedurii. Oprirea procedurii se poate face prin introducerea unor cod valabil la tastatura sau automat, cand centrala nu primeste confirmare de posibilitate de armare de la senzorii din aria respectiva.

    • Functionarea cu programe speciale de dezarmare pe anumite partitii

     Dezarmarea, adica intreruperea supravegherii unei partitii sau a intregului sistem, este operatiunea cea mai importanta ce se poate selecta la un sistem de alarma. De regula, aceasta operatiune se poate efectua numai dupa introducerea corecta a unui cod valid. În schimb, armarea se poate efectua si automat sau - si mai simplu - prin apasarea unui buton, fara a necesita introducerea unui cod valabil. Echipamentul propus de noi permite programarea unor proceduri speciale de dezarmare. De exemplu, o partitie se poate dezarma numai dupa introducerea - in ordine sau nu - a celor trei coduri ce apartin detinatorilor de chei intr-un interval de timp. Introducerea unui singur cod sau a doua dintre ele nu va avea ca efect dezarmarea, iar nerespectarea conditiilor impuse poate genera declansarea alarmei.

2. SUBSISTEM DE CONTROL ACCES

      Functionarea ca sistem de control acces este asigurata de nodurile de control acces descrise anterior. Un nod de control acces poate controla doua usi bidirectional, adica intrare-iesire, cu logarea evenimetului la lista de evenimente. O caracteristica speciala a sistemului rezida in faptul ca, subsistemul de control acces fiind parte integranta a unui sistem complex, operarea cu o cartela valida pe un cititor de control acces poate avea si alte functii, cum ar fi armarea si dezarmarea ariei respective, sau se pot comanda functii de iesire, cum ar fi aprinderea luminii, pornirea aerului conditionat etc., functii ce se pot asigna selectiv pe cartele.

Subsistem Control Acces

     Acest lucru se poate realiza ca operatiune simpla - prezentarea ultimei cartele la iesirea
dintr-o arie protejata armeaza aria respectiva - sau ca o functie in conjunctie cu un alt dispozitiv - cartela valida + apasarea unui buton, cartela valida + cod tastatura simpla. Avantajul rezulta in acest caz din simplificarea hard-ului sistemului, care poate opera si fara tastatura de sistem.

3. SUBSISTEM DE CONTROL AL ALTOR SISTEME

     Se refera la capacitatea sistemelor integrate de a fi interconectate prin modulele proprii, cu senzori specializati, cu alte sisteme din aceeasi unitate, asigurand monitorizarea si controlul functionarii acestora (cum ar fi diferite sisteme de iluminare - de traseu, strategica, perimetrala etc., incalzire sau aer conditionat). Se pot monitoriza stari cum ar fi temperatura ambientala, cu depasirea sau scaderea sub anumite limite; presiunea gazului, scapari sau lipsa acestuia; presiunea agentului de racire; prezenta sau lipsa tensiunii de alimentare. Pentru ca centrala controleaza maximum 200 de intrari si nu zone, se pot implementa functii logice de comanda, pe baza valorilor de intrare. De exemplu, daca s-a depasit valoarea temperaturii dintr-o incinta, centrala poate comanda oprirea climatizarii sau pornirea acesteia - daca temperatura a scazut sub un anumit prag.

     In afara faptului ca centrala poate monitoriza aceste tipuri de stari, avertizand situatiile de pericol, aceasta poate - dupa un program prestabilit - comanda alte sisteme, integrandu-se in conceptul de Building Management sau „cladire inteligenta". Monitorizarea la distanta este bidirectionala - centrala nu numai ca transmite evenimentele la un punct de monitorizare, dar de la dispecerat se pot transmite, de asemenea, comenzi catre centrala, asigurand astfel controlul de la distanta a sistemelor auxiliare. In plus, centrala poate monitoriza si sistemele antiefractie sau de supraveghere video deja instalate.


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player