Sisteme de supraveghere
video digitala cu NVR
si camere IP

Solutii digitale IP - Network Video Recorder

In mediul industrial si in supravegherea unor spatii exterioare, suprafata ce trebuie acoperita de camere video este de cele mai multe ori prea mare pentru ca metoda analog-digitala - DVR-ul si camere video analogice - sa mai poata fi luata in considerare ca solutie viabila pentru monitorizarea video. Chiar daca anumite modele de DVR-uri pot fi integrate intr-un singur software de vizualizare, permitand realizarea unui sistem distribuit si facand astfel posibila scurtarea traseelor de cablu pentru conectarea camerelor video analogice, alegerea unui sistem de supraveghere digital/IP prezinta numeroase avantaje tehnice si economice, iar conditiile de mediu impun de multe ori aceasta solutie ca fiind unica posibila.

Network Video Recorder-ul (NVR) este echipamentul dedicat supravegherii video ce inlocuieste serverul bazat pe PC, la care pot fi conectate camere video digitale/IP.
Avantajul acestei solutii este - in afara de cel al costurilor - acela ca echipamentul este special conceput pentru rolul pe care il indeplineste, nefiind necesara instalarea unor programe informatice care uneori creaza unele probleme, cum ar fi acumularea de erori la functionarea indelungata fara resetare, posibilitatea de a fi afectate de update-urile pe care le instaleaza periodic sistemele de operare etc. Toate aceste probleme sunt rezolvate in echipamentele tip server, insa cu costurile corespunzatoare.
Deci principalul avantaj al unui NVR consta in faptul ca este un dispozitiv stabil, care include tot ce este necesar pentru a-si indeplini rolul de achizitie si stocare a camerelor video IP, digitale. Acesta poate fi operat si intretinut usor si ieftin.
Pretul de achizitie si montaj este de asemenea un avantaj major.

NVR-urile pot prelua tipic (ca si DVR-urile) 4, 8 sau 16, 32, 64 camere de supraveghere IP. Perioada pentru care sunt stocate inregistrarile depinde, ca si in cazul DVR-ului, de capacitatea hard-disk-ului instalat in echipament si de gradul de miscare din zona supravegheata. Distanta la care sunt amplasate camerele video IP fata de echipamentul care le preia, gestioneaza si inregistreaza nu mai prezinta nici o limitare, fiind posibila realizarea cablarii cu fibra optica sau preluarea prin retele existente, internet. In plus, prin adoptarea unei astfel de solutii, echipamentele instalate sunt protejate la descarcari electrice - intalnite frecvent in astfel de medii - care pot conduce la defectarea acestora.

Camerele video IP, digitale includ un microcomputer cu placa de retea si videoserver. Astfel, semnalul video este esantionat, digitizat si transmis prin protocoale specifice computerelor. Calitatea imaginilor obtinute prin adoptarea acestei solutii este incomparabil mai buna fata de cea obtinuta prin metoda clasica, analog-digitala, si nu mai este dependenta de tipul si lungimea cablajului. Utilizarea camerelor de mare rezolutie, PTZ, este mult mai eficienta si mai usor de folosit prin sistemele digitale.
Metoda digitala de transmisie a semnalului recomanda sistemele cu camere video IP pentru solutii de supraveghere video de exterior. Calitatea nu se mai pierde ca urmare a maririi distantei intre camerele video si sistemul de inregistrare, echipamentele sunt mai bine protejate la influentele electromagnetice din exterior - fiind astfel mult mai fiabile.
Gradul de protectie si confidentialitate a informatiilor este incomparabil mai mare la sistemele IP digitale, ca urmare a criptarii semnalului video transmis.
O caracteristica deosebit de importanta a sistemelor digitale IP este aceea ca semnalul video poate fi inregistrat simultan atat local cat si la distanta, prin internet, fapt ce duce la salvarea redundanta a datelor si cresterea gradului de securitate a acestora. Astfel, nicio avarie sau sabotaj al echipamentului de inregistrare local nu duce la pierdea datelor in momente critice.

Modelele de NVR ale producatorilor consacrati permit utilizarea unor camere de supraveghere fabricate si de alte companii semnificative in domeniu.
Anumite tipuri de NVR-uri pot alimenta camerele conectate (POE), realizandu-se astfel o reducere a costurilor, prin renuntarea la sursele de alimentare separate si prin indeplinirea conditiilor de alimentare back-up pentru un singur echipament.